کنسولهای بازی دستگاههایی هستن که تنها با هدف انجام بازیهای ویدیویی طراحی شدهان. امروزه کنسولها معمولاً بازیهایی رو اجرا میکنن که فقط با سیستم اونا سازگار هستن و ویژگیهای بازی داخلی ندارن. نه بازیهای آرکید و نه رایانههای شخصی جزء کنسول بازی ویدیویی محسوب نمیشن.
حتی اگه بشه با رایانهها بازیهای ویدیویی انجام داد، نمیتونیم به اون کنسول بازی بگیم. کنسولهای بازی مدرن میتونن چندین کاربرد داشته باشن. بهتره بگم میتونیم کنسولهای بازی ویدیویی رو رایانههای بسیار خاصی در نظر بگیریم که مثل رایانههای خانگی از نظر ظرفیت پیشرفت کردهان. در ادامه این مطلب میخوام شما رو با مبحث کنسول بازی چیست و معرفی انواع کنسولهای بازی آشنا کنم.
تاریخچه انواع کنسولهای بازی
شاید شما بعضی از طراحیهای اولیه کنسولهای بازی که در دهه 1970 ظهور کردن، مثل Magnavox Odyssey و کنسول Atari رو به یاد بیارین. یکی از چیزایی که در تاریخ بازیهای ویدیویی رایج هست، نه تنها سیستمهای موفق در این مسیر، بلکه اونایی هست که در حاشیه قرار گرفتن. مثلا افراد بسیار بیشتری بازی PONG رو به یاد میارن تا اودیسه.
مثل اکثر کنسول بازی امروزی، این سیستمها به تلویزیون وصل میشن و به افراد اجازه میدن تا بازیها رو روی صفحه تلویزیون انجام بدن. شرکتهای اولیهای که کنسولهای بازی رو معرفی کردن شامل Coleco که Telstar® رو در سال 1976 تولید کرد و سیستم Intellivision® Mattel هست که در سال 1980 منتشر شد.
اولین طراحیهای کنسول دارای تنوع بسیار محدودی در بازی بودن و بسیاری از اونا فقط یک بازی رو انجام میدادن. این امر با توسعه کنسولهای بازی تغییر کرد و ایده استفاده از کارتریجهای جداگانه برای اجرای بازیهای مختلف در مدلهای بعدی کولکو و آتاری رایج شد.
ویژگیهای مشترک انواع کنسولهای بازی در اواخر دهه 1970 و اوایل دهه 1980 هنوز در سیستمهای بازیهای ویدیویی مدرن وجود دارن. اینها شامل کنترلکنندههایی برای اجرای بازیها، منبع تغذیه (معمولاً به برق) و راهی برای اتصال کنسول بازی به یک نمایشگر ویدیویی هست. چیزی که تغییر کرده سرعت بازی، کیفیت گرافیک و حتی برخی از جنبههای عملکرد هست.
کنسولهای بازی در گذر زمان
گذر زمان در پیشرفت کنسول نشاندهنده افزایش توانایی برنامهنویسان بازی و سیستم هست. زمانیکه کنسولهای بازی مانند Sega Genesis® و سیستمهای اولیه Nintendo® عرضه شدن، اکثر مردم فکر میکردن که گرافیک و سرعت نمیتونه بهبود پیدا کنه. با این حال، این کار انجام شد و معرفی سیستمهایی مثل Sony Playstation سطوح جدیدی از سرگرمی و علاقه بصری رو به بازی اضافه کرد.
کنسولهای بازی محبوب مدرن شامل Nintendo Wii®، Microsoft X-Box®، و Sony Playstation هستن. اگرچه این برندها همچنان بر بازار تسلط دارن و هر از چند گاهی کنسولهای جدید رو به بازار عرضه میکنن، اما همیشه جایی برای سیستم ارتقا یافته و جدید وجود داره.
دستاورد نمایش گرافیکی به ویژه با پلی استیشن با دیگر سیستمهای ویدئویی در حال توسعه یکپارچه شده. مثلا، Playstation III به عنوان یک پخش کننده Blu-Ray هم عمل میکنه، همونطور که Playstation II میتونه برای پخش دی وی دیها استفاده بشه.
معرفی انواع کنسولهای بازی
از اونجایی که مشکلات موجود در انواع کنسولهای بازی جدید ادامه داره، حتی کنسولهای نسل آخر پلی استیشن 4 و ایکس باکس وان دست دوم هم در سایتهای حراج آنلاین مثل eBay با قیمتهای بالایی به فروش میرسن. اگرچه صدها بازی عالی برای بازی در این کنسولهای نسل آخر وجود داره، اما فکر نمیکنم دلتون بخواد واسه یک سیستم دست دوم بیش از 200 دلار بپردازین. متأسفانه، اون دسته از سیستمهایی که قبلاً متعلق به این شرکتها بود، معمولاً با قیمت 300 دلار یا بیشتر به فروش میرسن.
راحتترین کنسولی که در حال حاضر پیدا میشه، محبوبترین کنسول هم هست. نینتندو سوییچ یک کنسول خوب با بازیهای سرگرمکننده و جنبههای منفی کمی هست، و در میان هم بازیکنان معمولی و هم حرفهای محبوب به شمار میره.
اگه میخواین کنسولی رو بخرین تا به شخص دیگهای کادو بدین، توصیه میکنم از آخرین برند کنسولی که داشتن بخرین. چسبیدن به یک برند به این معنی هست که اونا هنوز هم میتونن بازیهایی رو که قبلاً دارن انجام بدن و با دوستان خود به صورت آنلاین ارتباط برقرار کنن.
همچنین به این معنی هست که اونا میتونن دنبالههای هر بازی انحصاری پلتفرم رو که قبلاً دوست دارن، بازی کنن. با این حال، یک هشدار: PS5 و Xbox Series X همچنان با کمبود عرضه میشن، حتی تا سال 2023. اگه یکی از اون کنسولها رو بدون افزایش قیمت در دسترس میبینین، آماده باشین تا از اون استفاده کنین. با این حال پیدا کردن Xbox Series S نسبتاً سادهتر هست و فکر میکنم جایگزین خوبی باشه.
سونی پلی استیشن 5 و پلی استیشن 4
پلی استیشن 5 در نوامبر 2020 راهاندازی شد و از اون زمان تاحالا اکثر خردهفروشان هر دو نسخه دیجیتال PS5 ۵۰۰ دلاری و PS5 ۴۰۰ دلاری رو به فروش رسوندن. از اونجایی که پلتفرمهای پلیاستیشن و ایکسباکس قابلیتهای گرافیکی مشابه رو با قیمتهای یکسان ارائه میکنن، دلایل انتخاب پلیاستیشن به جای ایکسباکس بیشتر حول محور بازیهایی هست که میخواین بازی کنین.
پلی استیشن 4 عناوین انحصاری با رتبه بالاتری نسبت به ایکس باکس وان داشت. قبل از این، بیشتر اونا فقط روی PS4 در دسترس بودن، در صورتیکه انحصاریهای Xbox One روی رایانه شخصی هم در دسترس بودن. با این حال، پلیاستیشن استراتژی انتشار رایانههای شخصی خودش رو گسترش داده و بازیهایی از جمله God of War ، Marvel’s Spider-Man ، Death Stranding ، Horizon Zero Dawn ، مجموعهای از بازیهای Uncharted ، Returnal و حتی بازسازی ۲۰۲۲ The Last of Us: Part I رو گسترش داده.
نسخههای PC یا مشخصات بالا رو دریافت کردهان یا در حال دریافت هستن. هنوز هم میتونین انتظار داشته باشین که انحصاریهای موفق ابتدا دنبالههایی رو روی پلی استیشن 5 دریافت کنن. اما تعداد کمی از اونا تاحالا در دسترس هستن و بیشتر اونا همچنان در پلی استیشن 4 ظاهر میشن.